«Setter en umulig høy live-standard»

Her er Big Dippers konserttips til Piknik i Parken 2018!

Platebutikken Big Dipper
Big Dipper Magasin

--

Skumring i parken. Foto: Sadan Ekdemir

Piknik i Parken feirer fem år som festival. 15. til 17. juni er det igjen piknikduket for voldsomt trivelig festival på Oslo vest.

Vi stikker dit for å få med oss det sterke og varierte musikalske programmet, digg mat og Oslos triveligste festivalomgivelser. I år som i fjor, har bookingavdelingen kokt sammen en miks av typen PiP etter hvert har blitt kjent for: ungt, fremadstormende talent, kontemporær pop som lener seg mot R&B, en dæsj country og noen voksne favoritter. Under presenterer vi våre stalltips. Her er konsertene du burde reise deg fra pleddet ditt for å få med deg.

Colter Wall — Fredag 17:15, Vigeland

Colter Wall: Han trenger bare en gitar og en mikrofon for å trollbinde.

Canadieren med nok whiskey i røsten til å starte eget distilleri, returnerer til Norge etter å ha hatt en rakettaktig karrierekurve de siste par årene. Vi har skrevet om han her i Dipper-magasinet tidligere, i forkant av debutalbumet fra i fjor, og pilene peker tilsynelatende fortsatt bare oppover. I fjor fikk vi besøk av en blid Colter i boden vår på Øya-festivalen, der han også signerte plater til interesserte kunder. Den litt skranglete Øya-konserten, med et ikke 100% innkjørt band i ryggen, demonstrerte at Colter Walls kraft og evne som formidler kommer klart best frem når han er alene på scenen med gitaren, slik han vil opptre på Piknik i Parken. Han trenger bare en gitar og en mikrofon for å trollbinde, noe alle som var på de første Norgeskonsertene på Café Mono kan skriver under på.

Jason Isbell and the 400 Unit — Fredag 19:45, Vigeland

Jason Isbell & the 400 Unit: Slapp å spille på Norwegian Wood og skaffet seg et hippere publikum.

Hell i uhell at PiP kunne overta Jason Isbell fra nok en gang avlyste/avdøde Norwegian Wood. Den gudbenådede låtskriveren fra Alabama har blitt reine Norgesvennen i senere år, uten at det tar noe vekk fra kredibiliteten hans. Fjorårets The Nashville Sound demonstrerte en musiker som befestet sin status helt i toppen av americana-sjiktet. Nevnes må også bandet hans The 400 Unit. Isbells musikk er dynamisk og variert, fra det helt nedstrippa, og gråtkvalte såre, til rett-frem øs-pøs rock’n’roll-låter. Backingbandet følger ham tett hele veien og bidrar til å gi låtene akkurat det som trengs til enhver tid.

Susanne Sundfør — Fredag 21:30, Vigeland

Susanne Sundfør: Music for tankefulle people på reise.

Susanne Sundfør har allerede stått for noen historiske norske festivalkonserter tidligere, og med den episke avslutningen av Øya 2015 friskt i minne, er det bare å forvente en konsertopplevelse utenom det vanlige i parken. «Foreløpig karrierehøydepunkt» har det vært mulig å si om alle Sundførs album siden debuten — det begynner å bli en floskel — men Music for People in Trouble er et banebrytende mesterverk og står allerede fjellstøtt som en klassiker i norsk musikk. De som hittil har opplevd Sundfør på Trouble-turneen vet at hun for tiden setter en umulig høy livestandard som bør være til inspirasjon og frustrasjon for artister i inn- og utland.

Darling West — Lørdag 13:35, Vigeland

Darling West: Vi oppdaget dem først! Neida. Joda.

Et band vi har fulgt nøye med på fra starten av er americanatrioen Darling West. Allerede ved første plate var vi solgt! (Og nå har de gitt ut tre.) For en stemning de skaper i låtene sine. Stemmen til Mari Sandvær Kreken er fløyelsmyk og full av egenart og formidling. Måten de spiller på er noe av det fineste vi vet. Alle instrumentene er nøye plassert i miksen og får skinne på hvert sitt vis. Er du glad i Gillian Welch, Alison Krauss og Kacy & Clayton er dette absolutt en konsert du ikke kan gå glipp av. De er noe av de fineste vi har å by på av country-/americanamusikk her til lands.

Rhye — Lørdag 17:30, Vigeland

Rhye: Ullgenser-R&B.

Rhye kommer til Oslo med den ferske knallskiva Blood i bagasjen. Den canadiske sangeren har patentert sin egen miks av R&B, soul og moderne popmusikk. Med smektende falsett, badet i et lydbilde som veksler mellom det funky til det svevende og mer eteriske, har også det som begynte som et enmanns studioprosjekt, blitt et solid liveband som spiller på verdens største festivaler. Der folk må sloss om plassen blant titusenvis av andre på f.eks. Coachella kan Rhye altså oppleves i det som må sies å være en svært intim setting.

Sassy 009 — Lørdag 20:45, Triangel

Sassy 009: Høyt oppe i luften.

Den norske trioen gis ut på den etter hver svært kredible og internasjonalt vellykkede labelen Luft Recordings. Les om Luft og primus motor bak, Andrew Murray Baardsen her. Sassy 009 består av Sunniva Lindgaard, Teodora Georgijevic og Johanna Scheie Orellana og har helt siden (i god tid) før utgivelsen av debut-tolvtommeren Do You Mind EP, vært gjenstand for et internasjonalt hype-trøkk som er sjelden vare for norske artister. Sassy 009 spiller skitten, drømmende og houseinspirert elektronika for dansegulvet. Lydbildet bærer med seg en tydelig 90-tallsinnflytelse (mye fløyte!), i tillegg til mer nåtidige ulne og dovne lydlag — i positiv forstand — som legger seg over og under den lyse, behagelige vokalen.

Gurls — Søndag 18:30, Triangel

Gurls: Bringing grorudpalma back.

For utenforstående pleide norsk jazz tidligere å virke som en sjanger og et miljø som var kun for de innvidde, og som var preget av i overkant mye seriøsitet og få dragninger på smilebåndet. Det er heldigvis i total endring, med en haug med fete og kreative artister og ensembler på fremmarsj, som kombinerer eksperimentell musikk med humor, glimt i øyet og svært lite selvhøytidelighet. Vi kan nevne Dr. Kay & His Interstellar Tone Scientists, Hegge og ikke minst Gurls. Nå kan Gurls knapt kalles jazz, men det oppsummerer vel hele poenget tidligere her. Vi hadde ført opp Gurls som en av platene vi gledet oss mest til vinteren/våren 2018, og plata innfridde, med original og funky instrumentering og morsom-kleine tekster. Live viser Hanna Paulsberg, Rohey Taalah og Ellen Andrea Wang hvorfor de er blant Norges beste og mest ettertraktede jazzmusikere, med sin særegne fusjon av R&B, jazz, funk og soul.

Kelela — Søndag 20:45, Triangel

Kelela: Warper mellom skitten klubb og skylaget.

For en fantastisk booking! Stjerneskuddet Kelela har samarbeidet med produsenter som Arca, Jam City og Kingdom og er utgitt på den legendariske labelen Warp. Hun leker seg med progressiv R’n’B, tunge elementer fra elektronica og strør litt pop på toppen. Melodiene setter seg raskt — i det ene øyeblikket danser man med øynene lukket på en skitten klubb og i neste øyeblikk svever man over skyene. Hun synger om råe følelser, om lyst, kjærlighet og desperasjon. Dette er absolutt noe for de som digger SZA, FKA Twigs og Solange.

Piknik i Parken foregår i parken ved Vigelandsmuseet. Enkelte mener dette er en del av Frogner/Vigelandsparken. Hvorvidt det heter Frognerparken eller Vigelandsparken er også en diskusjon som bør tas. Billetter kjøpes her.

--

--